Direktlänk till inlägg 20 januari 2009

Tekniska problem

Av Erica - 20 januari 2009 19:46


Det finns inte en chans att en vanlig människa ska kunna få alla tekniska prylar i ett vanligt hem att fungera. För inte så länge sedan kanske man hade en TV som stod i ett hörn, en dator utan internet i ett annat hörn och en liten stereo med inbyggd radio, CD-spelare och högtalare i ett tredje hörn. Dessa saker hade inget med varandra att göra och ingenting med något annat att göra heller. Man stoppade in strömsladden i väggen och sedan fungerade det. TV:n hade man en antennsladd till också, men det avancerar inte det hela så mycket.


Nuförtiden ska allt sitta ihop med allt. Och för varje sak man köper finns det tre andra saker man kan eller bör köpa för att saken ska fungera. TV:n sitter ihop med digitalboxen, DVD-spelaren, PlayStationet och datorn. Datorn sitter förutom TV:n ihop med skrivaren, routern och D-linken. Stereon är också bra att koppla till datorn, TV:n eller den bärbara musikspelare man har. Och det är obligatoriskt att koppla in separata högtalare. Ja, högtalare bör man koppla in separat till TV:n och datorn också. Sen måste mobilen, digitalkameran och mp3-spelaren gå att koppla in i datorn och TV:n också, fast man inte har dem inkopplade hela tiden. Och till Playstationet ska man helst koppla in internet, handkontroller, gitarr, mikrofoner och Buzz-knappar. Kanske till och med ett trumset.


Sedan ska så mycket som möjligt vara trådlöst också. Och det är väl tur det för annars skulle hela lägenheten vara full med sladdar. Men det hjälper ju inte direkt att sakerna är trådlösa när man ska lista ut varför de inte fungerar. Det är svårt att ens kolla upp om den är inkopplad rätt, för man vet inte vilken trådlös grej i andra änden som hör till den sak som just nu inte funkar.


Med tanke på att alla möjliga grejer ska fungera ihop med varandra och inte en enda vanlig människa kan lista ut hur man kopplar ihop dessa grejer tycker jag att det är dumt att grejerna egentligen ens säljs separat. Tänk vad mycket enklare det skulle vara om man valde ut sitt "hemelektronik-paket" och så tog man hem det och stoppade en sladd i väggen och en sladd i telefon- och/eller internetjacket och sedan fungerade allt. Att alla inställningar och ihopkopplingar mellan sakerna redan var inbyggda.


Nackdelen med en sådan lösning är förstås att man själv vill välja fritt vilka grejer man vill ha. Alla som gillar en viss TV vill inte ha samma dator, stereo, skrivare och telefon. Det skulle dessutom bli väldigt dyrt om man var tvungen att köpa allt på samma gång. Och man skulle inte kunna köpa till bara en ny TV om man tycker att man vill ha en större TV efter ett tag, men fortfarande är nöjd med sin dator.


De enklaste sakerna tycker jag dock att man borde kunna få inbyggda. Jag gråter inte om jag inte får välja digitalbox separat från min TV. Och jag blir inte besviken om jag slipper välja router till min dator. Högtalare får gärna också ingå till det mesta, även om de inte behöver vara inbyggda. En superenkel sladd till varje högtalare skulle fungera för mig. Sedan tycker jag inte att det borde vara så svårt att standardisera sakerna. Jag vill kunna välja min skrivare separat från min dator. Men det borde inte vara svårare att koppla in den än att dra ut sladden till den gamla skrivaren (oavsett märke) från datorn och stoppa i sladden till den nya skrivaren. Sedan ska allt fungera tycker jag. För att inte tala om kopplingen mellan TV och dator. Det skulle underlätta rejält om det fanns en allt-i-ett sladd som man drog från dator till TV, helt oavsett vilka märken man har på grejerna och helt oavsett vad man har tänkt göra (titta på HD-filmer, lyssna på musik, använda TV:n som extra datorskärm mm).


Om nu alla företag fortsätter att envisas med att sälja alla grejer separat tycker jag att det får hjälpa till mer när det inte fungerar också. När jag har kopplat min dator via TV:n till de separata högtalarna så vet inte jag om det är datorn, TV:n eller högtalarna det är fel på när jag inte får något ljud. Eller om det rent av är sladdarna det är fel på eller bara jag som har kopplat fel någonstans. Vem ringer jag då? Man får inte mycket sammanhang när man måste ringa TV-tillverkaren, datortillverkaren och högtalartillverkaren för sig, för att sedan ringa affären där man köpte sladdarna. Och om alla påstår att jag har kopplat rätt i just deras tekniska pryl och att det inte kan vara den det är fel på, vad gör man då? Inget ljud hörs, men det är inte fel på något.


Tekniska problem borde gå att få hjälp med i ett sammanhang, oavsett tillverkare. Jag vill ringa "tekniksupporten" som hjälper mig med allt. Sedan kan de skicka räkningen till det företag de kom fram till borde ha stått för supporten. En vanlig människa måste kunna få hjälp med att ha allt ihopkopplat med allt.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Erica - 12 november 2018 16:18


  Såhär kan man se ut när man har sköldkörtelsjukdomen postpartum tyreoidit:     Min poäng är att det inte syns om man är sjuk. Det finns så många sjukdomar som inte syns och det är så svårt att veta om folk i ens närhet är sjuka. På den h...

Av Erica - 10 november 2018 17:23


  Nu har jag jobbat drygt en månad på mitt nya jobb och jag ångrar inte en sekund att jag bytte jobb! Visst finns det småsaker som är sämre här en på förra jobbet, men på det stora hela är det mycket bättre! Jag har många fler kollegor, mer struktu...

Av Erica - 30 september 2018 23:53

Imorgon börjar jag på mitt nya jobb. Jag är helnöjd med beslutet att byta jobb och har höga förväntningar på det nya stället. Nu, såhär kvällen innan det är dags, känns lite som dagen före julafton. Allt är fortfarande möjligt. Kommer jag att ha...

Av Erica - 26 september 2018 02:45

  Nu är jag färdigfirad. Jag är sjungen för fyra gånger, uppvaktad på sängen, skålad för vid två olika tillfällen och överöst med presenter/presentkort. Jag älskar fortfarande att fylla år.   Det känns bra att vara 35 år. Jag har tre barn och n...

Av Erica - 23 september 2018 23:15


"Alla har väl hål i öronen!?!" var den allmänna uppfattningen igår på mitt 35-årskalas. Men där satt jag med ett par superfina SNÖ-örhängen på presentbordet och helt intakta öron på huvudet. Jag vet inte varför jag aldrig har tagit hål i öronen och j...

Presentation

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Januari 2009 >>>

Omröstning

Ni som har egna bloggar: Vilken månad har ni mest besökare?
 Januari
 Februari
 Mars
 April
 Maj
 Juni
 Juli
 Augusti
 September
 Oktober
 November
 December

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Sju Sorters Drömmar med Blogkeen
Följ Sju Sorters Drömmar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se