Direktlänk till inlägg 28 februari 2009

Aldrig äta ensam

Av Erica - 28 februari 2009 09:45


Ifall jag aldrig var tvungen att äta ensam så kanske jag skulle välja bättre maträtter. När det gäller godis så vet jag att det är så. För det absolut mesta äter jag godis ensam. Förmodligen för att jag tycker lite synd om mig själv när jag är ensam. Eller för att man inte behöver ha munnen till att prata med när man är ensam, så då kan man lika gärna använda den till att äta godis med. Ibland är det klart att Totte och jag köper godis och sätter oss och tittar på en film och äter godis tillsammans. Men oftast äter jag ensam. Om jag ska äta med någon så är det troligare att jag bakar något gott. På jobbet äter jag aldrig godis. Det känns som att det skulle kunna uppstå otrevliga situationer då. Ifall jag har en liten påse godis med exakt det jag var sugen på, varken mer eller mindre, och jag sätter mig i personalrummet vid samma bord som någon jag känner lite halvt så känns det som att jag måste bjuda. Och det vill jag inte när jag har köpt precis det jag vill ha. Och det verkar dumt att köpa mer än jag vill ha för att kunna bjuda, för om ingen vill bli bjuden kommer jag att äta upp allt själv. Sedan kanske man får kommentarer som "Jasså du unnar dig lite idag!" och även om det inte är menat elakt, så vill jag inte ha sådana kommentarer. Jag vet inte vad jag ska svara på en sådan kommentar. Så det är säkrast att äta godis ensam.


När det gäller middagen så vet jag att det är roligare att lägga ner lite tid på den om man är två som ska äta. Även om det oftast är Totte som lagar maten, så brukar jag ändå hjälpa till och framförallt vara med och hitta på vad vi ska äta. Om vi vet att vi ska äta middag tillsammans på kvällen är det troligare att vi tänker ut något i förväg och jag handlar det som behövs på jobbet innan jag åker hem. Och när man har lagt ner lite tid på förberedelser är det inte lika lätt att falla för suget när man väl ska laga maten. När jag äter middag med Totte blir det något lagom nyttigt som är uttänkt i förväg. När jag äter middag ensam blir det något som går snabbt att laga och som jag känner för just den sekund jag vill äta. Ofta snabbmakaroner.


Till lunch skulle jag nog också äta nyttigare om jag inte åt ensam. Det är ofta det blir snabbmakaroner till lunch också om jag är ensam hemma. Ifall jag jobbar lunchtid har jag oftast med mig en matlåda med något jag har ätit till middag tidigare. Så om jag inte äter onyttig middag ensam så blir det inte onyttig lunch i lådan. När jag äter på jobbet är det dessutom lite samma med lunchen som med godiset. Jag känner att jag måste kunna försvara det jag äter. Så även om jag kan äta snabbmakaroner med bara ketchup till när jag äter lunch ensam, så skulle jag aldrig äta det på jobbet. Kommentarer som "Lite bråttom med lunchlådan i morse?" skulle nog regna in. Och då skulle jag inte våga göra annat än att ljuga fram ett "ja", fast jag egentligen vet att jag inte alls hade bråttom utan tycker om snabbmakaroner med ketchup till. Lunch hemma med Totte brukar också bli nyttigare än när jag äter ensam. Han har oftast bättre idéer på vad vi ska äta till lunch och han gör den, så jag behöver inte anstränga mig så mycket för att det ska bli nyttigt då.


Mellanmål äter jag nog inte så ofta som jag borde. Antingen äter jag ingenting mellan lunch och middag, så att jag är jättehungrig när det är dags för middag och smäller i mig alldeles för mycket mat då. Eller så äter jag godis mellan lunch och middag, så att jag ändå håller mig mätt. Ibland på jobbet äter jag dock mellanmål. Då blir det en macka eller en frukt. Så om man räknar godis som mellanmål, så blir det definitivt nyttigare mellanmål på jobbet än hemma ensam.


Frukost är nog det enda målet mat som jag inte tror skulle bli nyttigare om jag inte åt ensam. Där handlar det mer om att hitta en bra frukost som är nyttig och hyfsat god samt går fort att laga. Sedan måste ingredienserna finnas hemma, alltid. Då skulle jag som en zombie gå upp och gör den frukosten utan att tänka på att det finns något att välja på. Jag är för trött på morgonen för att känna efter vad jag är sugen på.


Mitt mål för att lyckas äta nyttigare är alltså att försöka se till att aldrig äta ensam. Tyvärr är detta väldigt svårt i min nuvarande situation. Jag är hemma mycket på dagarna och söker jobb. Och jag jobbar ofta kväll, eller konstiga pass som kl 12 - 20 när jag jobbar, så det är inte helt lätt att hitta någon som vill äta lunch och middag med mig. Men jag ska göra mitt bästa och hoppas på att jag snart får ett dagtidsjobb, så att jag kan äta lunch på jobbet och middag med Totte varje dag. Fatta vad underbart det skulle vara!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Erica - 7 juni 2023 15:34

När barnen har flyttat hemifrån kommer jag att ha mycket mer tid till att skruva åt trappgrinden, tvätta kläder åt sex personer, fylla i papper till förskolan, städa undan leksaker och lyssna på oändliga berättelser som mina skatter vill dela med s...

Av Erica - 3 januari 2022 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... överlämna den första julklapp bebisen någonsin fått och önska God Jul!   ...

Av Erica - 24 december 2021 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... knacka på magen och fråga om bebisen inte vill komma ut nu när allt är fixat.   ...

Av Erica - 23 december 2021 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... plocka bort alla vassa barr från granen.   ...

Av Erica - 22 december 2021 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... julpynta med gosedjur i fönstret.   ...

Presentation

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Omröstning

Ni som har egna bloggar: Vilken månad har ni mest besökare?
 Januari
 Februari
 Mars
 April
 Maj
 Juni
 Juli
 Augusti
 September
 Oktober
 November
 December

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards