Direktlänk till inlägg 13 mars 2009

En äkta agnostiker

Av Erica - 13 mars 2009 13:53


En agnostiker är en person som inte är säker på om Gud finns eller inte finns. Personen är alltså inte kristen, eller av någon annan religion. Personen är heller inte ateist, som personer som är säkra på att det inte finns någon Gud.


När jag var yngre fick jag titt som tätt frågan i skolan eller på lekplatsen "Är du troende?" eller "Är du kristen?". Jag svarade oftast "nej" för att jag inte kände någon övertygelse om att Gud fanns. En del barn konstaterade då direkt "Du är ateist.", men det visste jag inte vad det var till en början. När jag insåg att det betydde att man var säker på att det inte finns ett liv efter döden sa jag bestämt ifrån. "Nej jag är inte ateist heller." "Vad är du då? Man måste vara antingen troende eller ateist!"


Jag önskar att jag visste då det jag vet nu, nämligen att jag är en äkta agnostiker. Ingen har någonsin lyckats bevisa för mig att Gud finns, så hur ska jag då kunna tro på honom? Men ingen har någonsin lyckats bevisa för mig att Gud inte finns heller, så hur ska jag då kunna vara säker på att han inte finns?


Det ingår i min personlighet att inte vara säker förrän någonting är bevisat, men samtidigt öppen för alla förslag som inte är motbevisade. Många tar fasta på att jag är en person som inte tror på något förrän det är bevisat och känner sig förolämpade av mig när jag inte tror på dem direkt utan undrar "Var har du hört det?". Men det är få som tar fasta på att jag är öppen för alla förslag som inte är motbevisade och till exempel lyssnar uppmärksamt när de berättar om gången då de mötte ett spöke, trots att många andra personer skulle ha slutat lyssna för länge sedan eller kommit med kommentarer om att de ljuger. Att jag lyssnar betyder inte att jag tror på dem, bara att jag inte är säker på att det inte är sant.


När det gäller saker som varken är bevisade eller motbevisade kan jag självklart ha en gissning om vilket som är sant. Men det betyder inte att jag är övertygad om min tro. När jag gissar att personen i verkligheten inte har träffat ett spöke så betyder inte det att jag skulle bli helt förvånad om han lyckades bevisa för mig att han faktiskt hade träffat ett spöke. När jag vet att jag inte vet kan inget göra mig förvånad.


Den stora frågan om Guds vara eller icke vara tycker jag är så viktig att jag inte ens är villig att gissa. Jag har ingen som helst känsla i kroppen som säger att det ena eller det andra är troligare. Det finns vissa saker i Bibeln som jag vet att jag inte tror på, men det bevisar inte för mig att Gud inte finns. Så när det gäller den stora frågan fortsätter jag att leta efter bevis. Men så länge jag inte hittar några bevis i den ena eller den andra riktningen fortsätter jag att vara en äkta agnostiker.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Erica - Måndag 17 sept 09:09


Igår fick jag nästan panik när Totte nästan fick panik över att han bara jobbar heltid i två veckor till. Det innebär ju att jag bara är föräldraledig i två veckor till! Fram tills nu har det känts lugnt. Det ska bli kul att börja jobba på mitt nya j...

Av Erica - Tisdag 21 aug 04:05

För fyra år sedan var jag en mycket överviktig enbarnsmamma som inte visste hur jag skulle göra för att lyckas gå ner i vikt och lyckas bli gravid igen. Då gick jag med i Itrim.Idag är jag en precis lika överviktig trebarnsmamma som vet precis vilka ...

Av Erica - Måndag 12 mars 10:56

Nu är hon här, mitt tredje barn! Hon kom för en vecka sedan, med full fart. Barnmorskan som var med på förlossningen kallade henne "Kanonkulan" för att det gick så snabbt.Vattnet gick klockan åtta på morgonen. Då fick vi en tid på sjukhuset för kontr...

Av Erica - Torsdag 22 feb 00:38

Miniplutt är färdigbakad i min mage nu. Den här graviditeten har delvis varit annorlunda än graviditeterna med mina första två barn. Det började med att jag inte ville tänka på graviditeten alls för att jag var så rädd för missfall de första 12 vec...

Av Erica - 20 december 2017 22:20


Valdemar följer jultraditionerna genom att ... ... pynta Miniplutt med en tomteluva! ...

Presentation

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Omröstning

Ni som har egna bloggar: Vilken månad har ni mest besökare?
 Januari
 Februari
 Mars
 April
 Maj
 Juni
 Juli
 Augusti
 September
 Oktober
 November
 December

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Sju Sorters Drömmar med Blogkeen
Följ Sju Sorters Drömmar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se