Senaste inläggen

Av Erica - 12 april 2016 10:23


I söndags hade vi barnvakt och skulle fixa hemma. Lite fix blev gjort, men vi ägnade även mer än en halvtimme åt att leta efter våra sommarskor, utan resultat. Vi letade i förrådet ute. Vi letade i förrådet under trappan. Vi letade i sovrummet som är fullt med flyttkartonger fortfarande. Vi letade i garderober runt om i huset. Vi letade till och med i hallen, i en löjlig förhoppning om att vi aldrig tagit undan sommarskorna utan bara gömt dem bakom vinterskorna på skohyllan. Som om vi inte skulle ha sett dem på hela vintern då. Nej, skorna var puts väck.

Senare på kvällen letade vi överallt igen, bara för att de måste finnas. Men inga skor den gången heller. Jag började undra om jag hade packat ner dem i en kasse i hallen och Totte trott att det var sopor och gått ut och slängt dem. Fasansfulla tanke! Mina relativt dyra Ecco-skor! Och mina unikt underbara flipflops som jag köpte i Grekland!

Igår kväll tittade vi i förrådet ute en tredje gång, när vi ändå var där och ställde undan något. Då tog det mig typ 10 sekunder, sedan hittade jag skorna i den här lådan:


Märkt "Sommarskor"!!! Hur kunde vi missa den tidigare!?! Den stod dessutom precis bredvid lådan med sommarjackor som vi tog in i söndags. Det är väl en ganska logiskt placering för sommarskor.

Förut var det ett mysterium hur skorna bara kunde ha gått upp i rök. Nu är det ett stort himla mysterium att vi lyckades med att inte hitta dem tidigare, fast de stod där mitt under näsan på oss! Jag är i alla fall glad att jag har mina sommarskor nu, så att jag inte behöver stå dubbelvikt med gravidmagen och knyta vinterskorna i all evighet längre!

ANNONS
Av Erica - 8 april 2016 22:40


Jag löptränar fortfarande, fast jag är gravid i vecka 36. Jag har precis gått in i nionde månaden. Det är ganska ovanligt att man fortfarande är ute och springer då.

När jag springer känns det jättebra. Det gör inte ont i fogarna. Det gör inte ont i ryggen. Det känns inte som att magen ska guppa loss. Jag har inte större problem att andas än när jag springer i vanliga fall, alltså normalt andfådd bara. Det enda som är skillnaden är hur tungt det är i uppförsbackar, men nu finns det nästan inga uppförsbackar alls på min vanliga runda.

Först var min plan att springa så länge det känns bra. Det är det rådet sjukgymnasten på mödravårdscentralen gav oss gravida i början av graviditeten: "Träna som vanligt, så länge det känns bra." Men nu undrar jag vad det är för fel på mig som verkar vara den enda gravida kvinna i hela världen som fortfarande tycker att det känns bra att löpträna i nionde månaden. Därför har jag lagt upp en ny plan.

För att vara säker på att jag inte har missat något kroppen har försökt säga mig, så springer jag min sista löprunda på tisdag. Då är det en månad till beräknad förlossning. Sedan springer jag inget mer förrän en månad efter förlossningen, när jag har tränat upp bäckenbotten igen. Istället ska jag ägna mig åt gravidyoga och fortsätta med styrketräning under hela den här perioden.

Det känns knäppt att sluta med löpningen trots att det känns bra. Men det känns också dumt att riskera några komplikationer på grund av löpningen. När jag fick Neo sprang jag inget på slutet av graviditeten. Däremot sprang jag VårRuset typ tre veckor efter att han föddes. Det gick bra. Den här gången satsar jag på Tjejmilen i september istället, så det gör inget att jag tar ett uppehåll på två månader nu. Jag har tid på mig att löpträna innan september ändå.

ANNONS
Av Erica - 8 april 2016 07:31


Nu har vi äntligen gardiner uppsatta vid varje fönster i huset! Förutom i tvättstugan och på toaletten, för där är det kakelvägg, så jag tror inte att det är tänkt att man ska skruva fast gardinstänger.

I radhuset vi bodde i innan vi flyttade från Göteborg fick vi aldrig upp några gardiner. Men där bodde vi kortare tid än vi har bott i vårt hus nu. Innan radhuset bodde vi i en lägenhet där vi heller aldrig fick upp några gardiner, men vi hade riktigt snygga solskydd, så det var ganska okej ändå.

Även om det är riktigt skönt att ha gardiner i sitt hem för första gången på flera år, så är det inte så att jag är helt överlycklig. En stor anledning till att det har tagit så lång tid, är att varken jag eller Totte tycker att det är roligt att fixa med gardiner. Det har mest varit något som vi har känt att vi måste få upp "för att man ska". Det är inte likt mig att bry mig om vad man ska, men i fallet gardiner har jag inget bättre förslag. Det ser tomt ut utan och jag vet inget roligare sätt att få det att se snyggt ut.

Det skönaste nu är att vi har gardinstänger överallt. Själva gardinerna är jag inte helt nöjd med. Jag köpte de billigaste jag kunde tänka mig. Det fanns inte så himla mycket att välja på heller om man ville ha kappa, och den största fördelen jag ser med gardiner är att gömma de fula persiennerna längst upp. Det skulle ju inte funka med panelgardiner.

I framtiden hittar vi kanske snyggare gardiner någonstans. Eller så får jag på något magiskt sätt tid att sy egna. Då blir det lätt att byta gardiner eftersom vi har fixat gardinstänger överallt. Tack för hjälpen med det, pappa!

Av Erica - 4 april 2016 23:33


Nu har Lillplutt stannat längre i magen än Neo gjorde. Klockan 00.17 på morgonen, den här graviditetsdagen, föddes Neo. Det känns bra att Lillplutt inte blev ännu mer för tidigt född, men det känns konstigt också att behöva vänta längre. Jag hoppas att jag inte ska behöva gå över tiden den här gången.

Den här graviditeten har onekligen varit bättre än förra. Jag tyckte inte att det var så illa när jag var gravid med Neo heller, men nu är det ännu bättre. Den här gången köpte jag snygga stödstrumpor så fort jag blev gravid, för att slippa de fula jag hade förra gången och framförallt för att slippa hjälplösheten jag kände när jag plötsligt behövde stödstrumpor men inte orkade åka och handla. Men hittills har jag inte fått några svullna fötter som jag hade med Neo. Jag har använt de snygga stödstrumporna några gånger för att motverka kramp i vaden på natten, men det har jag inte alls haft lika ofta som jag hade med Neo heller.

Min vigselring sitter fortfarande bra. När jag födde Neo hade jag haft den på ett sidenband runt armen i flera veckor (månader?) för att fingrarna var svullna. Även om mina fingrar skulle svullna upp till bollar imorgon, så har jag ändå klarat mig bättre den här graviditeten. Vem vet vad som hade hänt om jag hade gått längre med Neo! Allt som händer resten av graviditeten nu, är sådant man får förmoda kunde ha hänt under graviditeten med Neo också, om han hade legat kvar i magen.

Vad jag kan se så har jag inte fått några nya stretchmarks heller. Det fick jag ju ett gäng när magen växte med Neo i. Däremot har ett av de gamla stretchmarksen börjat klia de senaste dagarna, så det kanske håller på att bli större.

Både med Neo och med Lillplutt mådde jag aldrig illa och det gick alldeles utmärkt att träna fram tills nu. Jag var på Itrim idag och tränade ett pass. Det jobbigaste är att ta på sig träningsskorna i omklädningsrummet. Träningspasset sedan, går hur bra som helst. Jag hoppas att jag ska kunna fortsätta träna några veckor till. Det är ju svårt att veta, för från och med nu kan jag inte ens jämföra med hur det var när Neo låg i magen.

En sak som jag inte minns alls från med Neo är ryggontet som har smugit sig på lite, nu de senaste dagarna. Det kommer när jag går mina 5000 steg till jobbet och sedan igen när jag går mina 5000 steg hem. På jobbet kommer det när jag har suttit för länge eller när jag har stått för länge. (Mitt nya höj- och sänkbara skrivbord är guld värt!) Hemma kommer ryggontet ibland när jag plockar upp saker från golvet eller lutar mig över diskhon.

Det är inte jätteilla och egentligen kan jag undvika det ganska bra genom att tänka på hur jag spänner mig när jag går, sitter, står, böjer och lutar mig. Men det är ändå något nytt. Jag minns inte att jag behövde tänka på hur jag spände mig med Neo. Möjligen beror det på att jag aldrig gick 10 000 steg på en och samma dag med Neo. Nu går jag ju 10 000 steg om dagen, varje dag. Då gäller det väl att spänna rumpan när man går, som sjukgymnasten på barnmorskemottagningen sa till oss gravida.

Jag är så glad att jag har lyckats ta hand om mig själv bättre den här gången. Nyttig mat och begränsat med sötsaker kommer man långt på. Men även vardagsmotionen och att dricka mycket vatten är väldigt viktigt. Det känns inte alls som att det kommer att bli lika svårt att gå ner i vikt igen efter den här graviditeten. Lite för att jag inte har gått upp så mycket, men framförallt för att jag håller igång alla goda vanor så att det bara är att lägga in en liten extra växel när det är dags att gå ner. Jag behöver inte lära mig allt från grunden den här gången. Itrim har verkligen gjort mitt liv lättare att leva.

Nu ska det bli spännande att se hur det är att vara gravid i nionde månaden. Det har jag, som sagt, aldrig varit förut.

Av Erica - 28 mars 2016 08:25


Innan jag började på Itrim åt jag ibland godis varje dag och ibland bara på lördagar. Men jag åt alltid fel kolhydrater och för mycket av dessa fel kolhydrater, oftast pasta. Då tänkte jag inte på att min kropp påverkades av godis och kolhydrater på kort sikt. Den enda jag tänkte på, och hade dåligt samvete av, var att jag skulle gå upp i vikt på lång sikt.

Nu när jag äter sunt så märker jag av flera negativa effekter av godis och felaktiga kolhydrater på kort sikt. Itrim och Livsmedelsverket har ju i princip samma upplägg för personer som bara vill hålla vikten och inte gå ner, så jag äter de maträtter jag har lärt mig laga sedan jag började på Itrim, även nu när jag är gravid. Sedan lägger jag till de mellanmål som Livsmedelsverket har för gravida. Undantagsdag då man får äta godis och efterrätter kör jag på lördagar.

Nu i påsk har jag dock valt att äta godis och påskmat varje dag. Det ville jag unna mig. Men redan första dagen kände jag att det inte bara är en trevlig upplevelse att få äta hur mycket godis man vill. Munnen känns konstig efter bara en näve godis. Om det är många syrliga godisar kan det kännas som att jag får blåsor i gommen och på tungan. Om det är mycket choklad känns munnen bara mosig och man går med en eftersmak (som gör att man vill stoppa in mer choklad) i en evighet efteråt. Munnen känns liksom aldrig neutral, som den kan göra en kort stund efter att man har ätit ett äpple.

Ofta får tänderna en hinna på sig som känns obehaglig när man känner efter med tungan. Man måste borsta tänderna extra noga för att få bort den. Det är ju bra, för det gör det omöjligt att glömma att borsta tänderna ordentligt efter att man har ätit mycket godis och är i behov av att borsta ordentligt. Men det är inte mysigt att gå omkring med den hinnan hela kvällen innan det är dags att lägga sig.

Det värsta som händer när jag äter fel och för mycket kolhydrater är att jag vaknar upp så fruktansvärt hungrig nästa dag. Ju mer jag äter på kvällen desto hungrigare är jag på morgonen. Det här är en företeelse som jag hade uppmärksammat redan innan Itrim. Ofta på kryssning när vi åt buffé till middag och de andra sa att de inte kommer att behöva någon frukost för att de är så mätta. Jag kontrade alltid med att jag var så mätt att jag kommer att behöva en enorm frukost.

Det är en speciell typ av hunger som inte känns bekväm. Jag hade den i princip varje morgon förut, fast inte lika stark som efter en buffé. Nu har jag den nästan aldrig längre. Jag är fortfarande hungrig på morgonen. Jag hör till den kategorin människor som äter frukost direkt när jag går upp. Men det känns inte som att jag har ett hål i magen som suger efter något. Så känns det dock nu efter all påskmat och allt godis.

När man är helt inne i felätandet märker man inte nackdelarna, för man har aldrig upplevt hur det kan vara utan dem. Det räcker inte att ha testat att vara godisfri en vecka eller två. Om man aldrig har lyckats med en helt sund livsstil under en längre period, så märker man inte av skillnaderna så tydligt som jag gör nu.

Det är ju fortfarande gott att äta godis, så jag tycker inte att jag har valt fel i påsk. Men en stor del av mig tycker att det är skönt att idag är sista dagen. Jag längtar efter att låta kroppen må bra igen genom att äta rätt kolhydrater och inte misshandla munnen med godis.

Av Erica - 28 mars 2016 07:52


Nu är jag äntligen frisk igen och började träna i onsdags. Det känns jättebra! Man är så hjälplös när man är sjuk. Jag hatar att behöva ställa in saker som jag har planerat att göra. Jag hatar alltid att inte träna på mer än två veckor, oavsett hur jag har planerat!

Jag har upptäckt något som jag aldrig märkte av när jag var gravid med Neo. Jag tror att jag har förvärkar ibland. Alltså att livmodern övar på att dra ihop sig, vilket känns som att magen blir hård och spänd, för att sedan slappna av. Det gör inte ont alls, men det känns att det är något som pågår. Lustigt!

En annan gravidrelaterad sak som är mer av ett problem, är att jag har svårt att hitta en sovställning som är bekväm ända tills jag vaknar och är kissnödig. Magen är så tung nu att höften trycks ner hårt i sängen när jag ligger på sida. Det gör inte ont när jag ska somna, men när jag vaknar kissnödig efter tre timmar gör det ont i höften. Det är verkligen inte bra att inte vända sig i sömnen.

I två nätter har jag provat lägga en kudde under sidan uppe vid bröstet och delvis under sidan av magen. Det är en obekvämare ställning när man ska somna, för de redan ihoptryckta lungorna blir ännu mer ihoptryckta, vilket gör det tungt att andas. Flera gånger i natt tyckte jag dock att det var värt det, för det fördelar trycket på hela sidan istället för bara höften. Oftast hade jag inte ont när jag vaknade. Sista gången jag vaknade hade jag ont i alla fall. Det kändes värdelöst. Jag kanske måste hitta på något bättre med ännu fler kuddar.

Av Erica - 7 mars 2016 23:31Idag har jag varit till vårdcentralen och träffat en läkare. Hon sa att jag har vattenansamlingar i ansiktet och öronen. Det är trycket som gör att jag har ont i ansiktet hela tiden. Skönt att veta vad det är! Men det suger att det inte blir bättre!

Om jag inte hade varit gravid kunde jag ha fått kortison-nässpray. Nu fick jag avsvällande tabletter istället. De funkar sådär. Efter att jag tagit första tabletten somnade jag i soffan och sov en bra stund. Det var skönt. Eventuellt var jag så utmattad att jag inte kunde låta bli att sova längre trots att det gör ont. Resten av dagen har det gjort ondare och ondare.

Nu när jag ska sova känns det helt omöjligt att jag ska kunna somna med den här smärtan. Tabletten jag tog på kvällen verkar inte ha gjort någonting alls. Vi får väl se hur det går.

För ovanlighetens skull har jag bestämt mig för att inte jobba något alls imorgon. Jag ska verkligen ta läkarens råd och ta det lugnt en dag. Sedan hoppas jag att det känns bättre, för jag vill verkligen jobba på onsdag. Men jag ska inte tänka på det imorgon, utan bara ta det lugnt.

Det jobbiga med att ta det lugn när man har ont i hela ansiktet, är att man inte kan ligga ner i soffan med kinden mot en kudde (ren smärta i kinden) och inte ägna dagen åt att sova (dunkande i hela ansiktet varje gång man slappnar av). Så jag vet inte riktigt hur jag ska få dagen att gå när jag "bara ska ta det lugnt". Får nog bli världens långsammaste promenad eller något, för när jag rör mig tänker jag inte lika mycket på ansiktet i alla fall.

Av Erica - 2 mars 2016 23:50


På gravidyogan idag pratade de andra tjejerna om att det börjar bli tungt och jobbigt, att man känner sig osmidig och att dagsformen avgör om man orkar gå en promenad eller inte. Flera pratade om att det gör ont också. Jag känner inte alls igen mig i det där!

Det enda jag kan hålla med om är att det är lite osmidigt att sätta sig upp när man har suttit i soffan eller legat ner. Man måste liksom ta sats på ett visst sätt eller resa sig från sidan istället för rakt fram. I övrigt förstår jag inte alls vad de snackar om. Ingenting gör ont och ingenting är jobbigt. Har jag en lyxgraviditet eller vad är det frågan om?

På ett sätt tror jag faktiskt att jag är välsignad med lyxgraviditeter. Jag har ju till exempel inte mått illa en enda dag av varken den här graviditeten eller när jag var gravid med Neo. Hittills har jag heller inte haft någon foglossning som känns av under någon av graviditeterna. Det måste ju vara en fråga om tur eller bra gener. Om jag hade mått illa eller haft ont i fogarna så är det klart att jag också hade tyckt att det var jobbigt.

Men på ett sätt tror jag att det är en fråga om inställning också. Jag upplever inte alls att jag känner igen mig när tjejerna på yogan säger att det börjar bli tungt. Ändå har jag helt tappat förmågan att gå snabbare än snigelfart upp för trappor eller uppförsbackar. Det löser jag genom att rutinmässigt ta hissen/rulltrappan nu, istället för trapporna som jag alltid tog förut. Därmed tänker jag inte på att det är tungt. Om jag måste ta trappan upp någonstans så löser jag det genom att gå i snigelfart. Inte ens då tänker jag på att det är något negativt.

Det här med promenader känns också som en fråga om inställning. Jag går till jobbet från tåget varje dag nu, precis som jag gjorde innan jag blev gravid. Jag ser ingen anledning att ge mig själv ett val i den frågan, så länge jag inte skadar mig själv eller barnet. Jag går tiotusen steg om dagen, precis som förut, och hittills går det alldeles utmärkt. Det är dock sant att dagsformen avgör hur lång tid det tar för mig att gå till jobbet. Det varierar mellan 25 och 35 minuter. Innan magen tig det oftast bara 20 minuter. Men det gör ju inget.

Det är tråkigt att inte känna samhörighet med de andra gravida, men det är jätteskönt att inte känna att graviditeten är jobbig på något sätt. Jag är hellre positiv och smärtfri även om det innebär att jag inte har någonting att prata med de andra blivande mammorna om på yogan.


Jag ser knappt ens gravid ut rakt framifrån, fast jag är i vecka 30. Från sidan ser man dock hur stor magen jag har.

Presentation

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018
>>>

Omröstning

Ni som har egna bloggar: Vilken månad har ni mest besökare?
 Januari
 Februari
 Mars
 April
 Maj
 Juni
 Juli
 Augusti
 September
 Oktober
 November
 December

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Sju Sorters Drömmar med Blogkeen
Följ Sju Sorters Drömmar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se