Alla inlägg den 11 januari 2010

Av Erica - 11 januari 2010 15:45


Så trött som jag är på morgnarna är det ovanligt om jag inte somnar på bussen på väg till jobbet. Oftast vaknar jag när bussen stannar vid hållplatsen innan den hållplats jag ska gå av. Men det händer att jag vaknar tidigare också. Jag har aldrig sovit så gott att jag har missat min egen hållplats, och jag brukar inte vara orolig för att jag ska göra det heller.


I morse sov jag ända tills bussen stannade på den hållplats där jag ska gå av. Jag vaknade till och tittade ut genom fönstret. Först kände jag inte igen mig alls, för de håller nämligen på och bygger ett hus vid min hållplats, så jag har inte riktigt sett tidigare hur den byggnaden nu ser ut.


Efter att förvirrat ha tittat mig omkring insåg jag att det var min hållplats jag var på, så då reste jag på mig och följde med strömmen av människor ut från bussen. Ingen skada skedd.


När jag senare berättade för Totte om händelsen tyckte han att jag hade haft tur som vaknade vid min hållplats, så att jag inte åkte för långt. Jag förstår hur han tänker. Om jag aldrig brukade sova på bussen annars, och den här gången hade somnat ändå, så var det ju tur att jag vaknade innan det gick riktigt snett.


Men jag håller inte med om att det var tur att jag vaknade vid min hållplats. Jag tycker att jag hade otur idag, som vaknade vid min hållplats, och inte vid hållplatsen innan, som jag brukar.


När man avgör om någonting varit tur eller otur, vad ska man då jämföra med? Ska man jämföra med vad som skulle kunna hänt om det värsta hände? Eller ska man jämföra med vad som brukar hända i vanliga fall?


Jämfört med vad det värsta som kan hända är, så har vi tur varje dag vi inte får en istapp i huvudet, snubblar på en tröskel eller blir påkörd av en bil när vi går över vägen. Men det är inte så vanligt att man hör folk gå omkring och berätta ”Vet du vilken tur jag hade idag? Jag halkade inte och slog ihjäl mig när jag duschade imorse.”.


Det är mycket vanligare att man hör folk berätta om att de har haft tur eller otur när det har hänt något som är bättre eller sämre än det som i vanliga fall händer. Alltså brukar man jämföra med vad som oftast händer.


När jag sover på bussen vaknar jag oftast på hållplatsen innan min hållplats. Det som hände i morse var sämre än hur det brukar vara, alltså hade jag otur. Totte jämförde nog med vad som oftast brukar hända människor generellt, och det är att om man för ovanlighetens skull har otur och somnar så missar man oftast sin hållplats. Men nu när jag vaknade innan jag hade åkt förbi den hade jag tur. Tur eller otur, allt gick bra till slut i alla fall!

Presentation

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2010 >>>

Omröstning

Ni som har egna bloggar: Vilken månad har ni mest besökare?
 Januari
 Februari
 Mars
 April
 Maj
 Juni
 Juli
 Augusti
 September
 Oktober
 November
 December

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards