Direktlänk till inlägg 28 mars 2016

Eftersmaken av påskgodis

Av Erica - 28 mars 2016 08:25


Innan jag började på Itrim åt jag ibland godis varje dag och ibland bara på lördagar. Men jag åt alltid fel kolhydrater och för mycket av dessa fel kolhydrater, oftast pasta. Då tänkte jag inte på att min kropp påverkades av godis och kolhydrater på kort sikt. Den enda jag tänkte på, och hade dåligt samvete av, var att jag skulle gå upp i vikt på lång sikt.

Nu när jag äter sunt så märker jag av flera negativa effekter av godis och felaktiga kolhydrater på kort sikt. Itrim och Livsmedelsverket har ju i princip samma upplägg för personer som bara vill hålla vikten och inte gå ner, så jag äter de maträtter jag har lärt mig laga sedan jag började på Itrim, även nu när jag är gravid. Sedan lägger jag till de mellanmål som Livsmedelsverket har för gravida. Undantagsdag då man får äta godis och efterrätter kör jag på lördagar.

Nu i påsk har jag dock valt att äta godis och påskmat varje dag. Det ville jag unna mig. Men redan första dagen kände jag att det inte bara är en trevlig upplevelse att få äta hur mycket godis man vill. Munnen känns konstig efter bara en näve godis. Om det är många syrliga godisar kan det kännas som att jag får blåsor i gommen och på tungan. Om det är mycket choklad känns munnen bara mosig och man går med en eftersmak (som gör att man vill stoppa in mer choklad) i en evighet efteråt. Munnen känns liksom aldrig neutral, som den kan göra en kort stund efter att man har ätit ett äpple.

Ofta får tänderna en hinna på sig som känns obehaglig när man känner efter med tungan. Man måste borsta tänderna extra noga för att få bort den. Det är ju bra, för det gör det omöjligt att glömma att borsta tänderna ordentligt efter att man har ätit mycket godis och är i behov av att borsta ordentligt. Men det är inte mysigt att gå omkring med den hinnan hela kvällen innan det är dags att lägga sig.

Det värsta som händer när jag äter fel och för mycket kolhydrater är att jag vaknar upp så fruktansvärt hungrig nästa dag. Ju mer jag äter på kvällen desto hungrigare är jag på morgonen. Det här är en företeelse som jag hade uppmärksammat redan innan Itrim. Ofta på kryssning när vi åt buffé till middag och de andra sa att de inte kommer att behöva någon frukost för att de är så mätta. Jag kontrade alltid med att jag var så mätt att jag kommer att behöva en enorm frukost.

Det är en speciell typ av hunger som inte känns bekväm. Jag hade den i princip varje morgon förut, fast inte lika stark som efter en buffé. Nu har jag den nästan aldrig längre. Jag är fortfarande hungrig på morgonen. Jag hör till den kategorin människor som äter frukost direkt när jag går upp. Men det känns inte som att jag har ett hål i magen som suger efter något. Så känns det dock nu efter all påskmat och allt godis.

När man är helt inne i felätandet märker man inte nackdelarna, för man har aldrig upplevt hur det kan vara utan dem. Det räcker inte att ha testat att vara godisfri en vecka eller två. Om man aldrig har lyckats med en helt sund livsstil under en längre period, så märker man inte av skillnaderna så tydligt som jag gör nu.

Det är ju fortfarande gott att äta godis, så jag tycker inte att jag har valt fel i påsk. Men en stor del av mig tycker att det är skönt att idag är sista dagen. Jag längtar efter att låta kroppen må bra igen genom att äta rätt kolhydrater och inte misshandla munnen med godis.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Erica - 7 juni 2023 15:34

När barnen har flyttat hemifrån kommer jag att ha mycket mer tid till att skruva åt trappgrinden, tvätta kläder åt sex personer, fylla i papper till förskolan, städa undan leksaker och lyssna på oändliga berättelser som mina skatter vill dela med s...

Av Erica - 3 januari 2022 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... överlämna den första julklapp bebisen någonsin fått och önska God Jul!   ...

Av Erica - 24 december 2021 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... knacka på magen och fråga om bebisen inte vill komma ut nu när allt är fixat.   ...

Av Erica - 23 december 2021 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... plocka bort alla vassa barr från granen.   ...

Av Erica - 22 december 2021 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... julpynta med gosedjur i fönstret.   ...

Presentation

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Omröstning

Ni som har egna bloggar: Vilken månad har ni mest besökare?
 Januari
 Februari
 Mars
 April
 Maj
 Juni
 Juli
 Augusti
 September
 Oktober
 November
 December

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards