Direktlänk till inlägg 5 september 2009

Hur snäll ska man vara?

Av Erica - 5 september 2009 23:34



De flesta människor vill vara snälla människor. Men samtidigt vill de inte bli överkörda. Och ganska ofta vill de att folk visar uppskattning när de är snälla. Om man vill vara snäll, men samtidigt själv må bra uppstår frågan: Hur snäll ska man vara?


När man har gjort upp om en tid man ska träffas och det hela var den andres förslag, hur ska man göra när den andre vill ändra dag i sista sekund för att den inte känner för det? Ska man vara snäll och säga ”snälla, kan vi ta det idag ändå”? Eller ska man vara ännu snällare och direkt gå med på bytet av dag, fast den andra dagen passar en själv sämre? Eller får man säga ”jag har faktiskt gjort mig i ordning för att vi ska kunna ta det nu, för din skull, den tid du bestämde, så nu tycker jag inte att du ska ändra tid om du inte har någon riktigt bra anledning”? Eller är man inte snäll då?


Om man bor jättenära varandra och ska hem från samma ställe samtidigt, ska man vara snäll och skjutsa den andra då, om man själv har bil, men inte den andra? Och om man är villig att skjutsa den andra, måste man vara snäll och skynda sig med att komma iväg då? Eller får man gå på toa fast man inte är jättekissnödig, rota igenom väskan efter ett tuggummi fast man inte nödvändigtvis behöver ett och prata lite extra med tre andra kompisar innan man säger hejdå bara för att man känner för det? Får man göra dessa saker medan den man kan skjutsa hem står färdig i dörren med skor och vantar på? Eller är man inte snäll som skjutsar längre då? Om man vill kissa, hitta sina tuggummin och prata lite till, är det snällare att säga åt den andra att ta bussen då, för man ska inte åka riktigt än?


Ifall man tror att en person kommer att bli glad om man gör en sak som man själv tycker är lite jobbig att göra, ska man göra den då? Ska man göra den som en överraskning, utan att fråga den andra först? Eller ska man bara göra den om man frågar och den andra personen bekräftar att den skulle bli glad? Ska man bara göra det om den andra personen har gjort saker som man själv har blivit glad av förut? Eller ska man göra det ändå och hoppas att den andra börjar göra saker man själv blir glad av?


Vad ska man göra när en annan person har gjort något bara för att man ska bli glad, fast resultatet är något man inte alls tycker om? Ska man vara snäll och säga ”tack” och låtsas att allt är bra? Eller får man bli arg och säga att det var fel gjort? Eller ska man säga ”tack vad snällt att du tänkte på mig, men jag hade blivit ännu gladare om du hade gjort såhär”? Är man inte snäll om man säger så? Eller är man jättesnäll som säger så och hjälper den andra personen att lyckas med att göra en själv ännu gladare nästa gång?


Det är inte alltid så lätt att vara snäll. Speciellt inte när man inte vet vad som räknas som snällast. Och om man är för snäll och aldrig får någonting tillbaka, då är man nog inte så snäll mot sig själv. Fast snällhet föder snällhet, så om man är lagom snäll får man nog oftast snälla människor omkring sig. Det är bättre att vara snäll en gång, mot någon som är dum, och se om man kan börja vara snälla mot varandra. Istället för att vara dum tillbaka och starta ett krig som man själv inte mår bra av. Men om någon fortsätter att vara dum, är det bättre att vara snäll mot sig själv och inte bry sig om den andra.


 
 
Ingen bild

Liz

5 januari 2010 19:08

Bra text! Fick mig ett par tankeställare och tror jag kommit fram till några saker som passar mig bra :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Erica - 7 juni 2023 15:34

När barnen har flyttat hemifrån kommer jag att ha mycket mer tid till att skruva åt trappgrinden, tvätta kläder åt sex personer, fylla i papper till förskolan, städa undan leksaker och lyssna på oändliga berättelser som mina skatter vill dela med s...

Av Erica - 3 januari 2022 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... överlämna den första julklapp bebisen någonsin fått och önska God Jul!   ...

Av Erica - 24 december 2021 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... knacka på magen och fråga om bebisen inte vill komma ut nu när allt är fixat.   ...

Av Erica - 23 december 2021 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... plocka bort alla vassa barr från granen.   ...

Av Erica - 22 december 2021 12:00


  Valdemar fixar bebisens första jul genom att ...     ... julpynta med gosedjur i fönstret.   ...

Presentation

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Omröstning

Ni som har egna bloggar: Vilken månad har ni mest besökare?
 Januari
 Februari
 Mars
 April
 Maj
 Juni
 Juli
 Augusti
 September
 Oktober
 November
 December

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards