Alla inlägg den 15 mars 2009

Av Erica - 15 mars 2009 21:23


Hur kommer det sig att gamlingar generellt sett är trevligare mot en när man jobbar i kassan? De är noggrannare med att säga hej. De pratar gärna. De säger ofta tack när jag berätta hur mycket det kostar, vilket jag i och för sig tycker är skumt. Sedan gör de allt de kan för att betala med jämna pengar för att (som jag uppfattar det) det ska bli enklare för mig.


Det kanske är så att gamlingarna ser det som en social grej att gå och handla. För en del kanske kassörskan är den enda personen de har en anledning att prata med på hela dagen. Andra kanske minns hur det var när de var små och man beställde allt över disk. Det kanske tycker att det är tråkigt att man inte måste prata med kassörskan längre, så de gör det ändå för att de fortfarande vill.


Jag har aldrig sett en person över sextio prata i mobilen medan de handlar. Det kan ju delvis bero på att inte så många personer sextio har mobiler. Fast jag tycker mig se en tendens att ju äldre personen är desto pinsammare tycker den att det är att prata i mobilen när den ska betala . Det finns därför olika scenarion som kan utspela sig om det ringer när de ska betala.


En tjugoåring svarar i mobilen samtidigt som hon/han drar sitt kort och pratar på medan hon/han slår koden. Om det blir fel kod eller något annat krångel kan hon/han säga "Vänta en sekund" och ta ner mobilen från örat tills köpet gått igenom. Sedan prata hon/han vidare medan hon/han packar sina varor.


En trettioåring svarar och säger "Jag ska precis betala nu, vänta lite." och betalar med mobilen liggandes bredvid kortläsaren. Sedan pratar de lite snabbt medan de börjar packa i varorna, men avslutar snart samtalet för att kunna packa fortare.


En fyrtioåring svarar och säger "Jag står i kassan. Jag ringer upp dig om fem minuter." och lägger på.


En femtioåring låter det ringa och betalar i lugn och ro, för att sedan ta upp mobilen som antingen har slutat ringa eller fortfarande ringer. Om den fortfarande ringer så klickar de den. Om den har slutat ringa så kollar de vem det var som ringde. En del femtioåringar vågar inte låta det ringa, så de tar upp mobilen och klickar den innan de betalar.


En sextioåring hör inte att det ringer, eller förstår inte att det är deras mobil. Om de trots allt inser detta så ber de om ursäkt flera gånger och klickar den.


För mig som sitter i kassan spelar det egentligen ingen roll om personen pratar i mobilen medan de betalar eller inte. Så länge de betalar i samma takt som de skulle ha gjort annars. Tjugoåringarna är oftast väldigt bra på att betala samtidigt som de pratar i mobilen, så för mig går det bra. Men hur man än vänder på det så är gamlingarna trevligare. Även om jag inte tycker att man måste vara trevlig mot kassörskan om man har ett telefonsamtal i full gång.


Nog är det trevligt när en gamling läser på min namnskylt, lyfter på hatten och säger "Godkväll, Erica." med ett leende. Fast det är lite läskigt också.


Presentation

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Omröstning

Ni som har egna bloggar: Vilken månad har ni mest besökare?
 Januari
 Februari
 Mars
 April
 Maj
 Juni
 Juli
 Augusti
 September
 Oktober
 November
 December

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards