Alla inlägg den 4 mars 2009

Av Erica - 4 mars 2009 22:22


Imorgon börjar GI-dieten för mig och Totte. Men jag har fortfarande inte alls koll på vad jag får äta och inte. Det verkar som att det varierar beroende på vem man frågar eller var man läser om GI.


Dum som jag var trodde jag att det var så enkelt som att inte äta potatis, pasta, ris, bröd och socker. Sedan var det inget mer med det. Det man ska äta är i så fall kött, ägg, grönsaker, frukt och mejeriprodukter som inte innehåller socker.


Efter lite närmare efterforskning visade det sig att det är kolhydrater man ska undvika. Inga kolhydrater alls ska man äta. I så fall är det i princip bara kött som går att äta. Men då blev det konstigt, för viss korv innehåller mer kolhydrater än smaksatt keso med socker. Och frukt får man nästan inte äta alls visade det sig.


Men så hittade jag min gamla kokbok med GI-recept som jag använde förut, fast jag inte gick på GI-diet då. Och i den är det fullkornspasta eller bulgur till nästan varje måltid. Jag trodde att man inte skulle äta pasta. Även om den är fullkorn så innehåller den ju kolhydrater. Om det bästa är att undvika kolhydrater så är det väl bara att inte ta med pasta i ett GI-recept?


När vi nu börjar med GI-dieten imorgon så vet jag alltså inte vad jag får äta och inte. Men jag håller i tankarna att kött är bra och pasta är dåligt. Dessertost är bättre än kladdkaka till efterrätt. Äggröra och avokado är bättre än macka och vaniljyoghurt till frukost.


Hur det än blir så är jag glad bara över att få äta mat. Kött och grönsaker är gott. Om jag håller mig till det så blir det nog bra.


Av Erica - 4 mars 2009 10:13


Determinism går ut på att allting är förutbestämt. Om man hade en tillräckligt duktig maskin och man matade in data om exakt var alla atomer befann sig i hela universum, så skulle den kunna berätta för oss vad som kommer att hända härnäst. Givet alla atomers placering finns det bara ett alternativ på hur de kommer att flytta sig.


Det gäller även tankar. Människor har ingen fri vilja, utan de tankar vi tänker är en direkt följd av det våra hjärnor tänkte nyss. Så om man hade en maskin som visste hur lagarna för tankar såg ut, så skulle den kunna berätta för oss vad vi kommer att tänka härnäst.


Det kanske är så som deterministerna säger. När det gäller atomerna så låter det ganska troligt. De följer ju sina lagar om laddning och krafter. Om vi släpper en sak i luften blir vi inte förvånade av att den med hjälp av tyngdlagen faller till marken. Det var förutbestämt när vi släppte den att den skulle falla till marken. Varför skulle det inte gälla alla atomer i alla situationer? Det är bara det att vi inte har någon tillräckligt duktig maskin som kan räkna ut hur allt kommer att hända. Så för oss fortsätter världens atomer att överraska oss. Fast det egentligen bara fanns ett sätt de kunde agera på.


Om nu alla våra tankar redan är förutbestämda, så spelar det ingen roll. Vi kanske inte har någon fri vilja på det sättet att vi kan hitta på en ny tanke som en maskin som visste tankereglerna inte redan hade listat ut att vi skulle komma på. Men så länge det inte finns någon maskin som berättar våra tankar för oss i förväg, så tror vi ju att vi kommer på nya, fri tankar hela tiden. Jag känner inte att min fria vilja begränsas av att den är förutbestämd.


Presentation

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Omröstning

Ni som har egna bloggar: Vilken månad har ni mest besökare?
 Januari
 Februari
 Mars
 April
 Maj
 Juni
 Juli
 Augusti
 September
 Oktober
 November
 December

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards